logontf vannrett1                    Tlf.: 35 52 30 39

Søk i våre sider

Hvorfor trenger en tann fylling?

Det finnes ulike årsaker til at en tann må repareres med en fylling. Den vanligste er hull i tennene (karies). Andre årsaker kan være tannfraktur eller fraktur av eldre fyllinger. Tidligere var amalgam og kompositt de to mest brukte fyllingsmaterialene. Etter 01.01.2008 ble det imidlertid forbudt å bruke amalgam, slik at det nå er kompositt alene som er det vanligste fyllingsmaterialet.


Hva er kompositt?

Kompositt er et lettflytende plaststoff som er tilsatt mikroskopiske fyllpartikler for å oppnå rett styrke og konsistens. Kompositten er myk når den legges på plass i tannen og herder ved at man lyser på den med et sterkt blått lys. I forhold til amalgam, er en komposittfylling mer teknisk krevende å legge.
 
Kompositten kommer i mange forskjellige farger. Disse tilsvarer ulike tannfarger og gjør at det er mulig å lage estetisk pene fyllinger med dette materialet. Likevel kan kompositt ha enkelte begrensninger. Det kan for eksempel være for svakt der det utsettes for store tyggekrefter. I slike tilfeller kan man alternativt benytte et keramisk innlegg eller en keramisk krone.

 

Tannens oppbygning:

En tann består av flere lag. Ytterst har vi et sterkt, beskyttende lag kalt emalje. Deretter kommer et noe mykere lag kalt dentin. Lengst inne har vi nerver og blodkar, kalt pulpa. Et hull begynner som en skade i emaljen. Så lenge hullet er lite, kan det ofte holdes i sjakk med grundig renhold og fluorterapi. Dersom hullet vokser, vil det komme inn i dentinet. Her vil utviklingen gå raskere, og skaden må repareres med en fylling. 

  tann lagvis oppbygning w230

Eksempel trinn for trinn

1.

Her ser vi et eksempel med en tann der kariesangrepet går inn i dentinet. På grunn av størrelsen, kan det ikke stoppes med grundig renhold og ekstra fluor. Det er derfor nødvendig å reparere tannen med en fylling.

  Hull-i-tennene-1 w230
2.

Man borrer bort den dårlige tannsubstansen og rengjør hullet. Dersom dette oppleves smertefullt, kan man få bedøvelse ved behov.

  Hull-i-tennene-2 w230
3.

Etter at hullet er rent, setter man på en forskaling (matrise) og klargjør tannen for fyllingen. Fyllingsmaterialet krymper når det herder. Det er derfor nødvendig å legge fyllingen i flere mindre porsjoner.

  Hull-i-tennene-3 w230
4.

Når fyllingen er på plass, må den pusses og poleres slik at den blir glatt og lett å holde ren. Nå er tannen klar til bruk.

  Hull-i-tennene-4 w230Hvor lenge varer en komposittfylling?

Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge en fylling varer:

  • Fyllingens størrelse og plassering på tannen – en liten fylling som er lett å holde ren kan forventes å holde lenger enn en stor fylling med vanskelig tilgjengelighet for renhold.
  • Pasientens bittforhold – om man gnisser eller presser tenner, utsettes både tenner og fyllinger for store krefter og fyllingens levetid kan reduseres.
  • Renhold og kosthold – å forebygge nye hull i tennene, vil øke fyllingenes levetid.
  • Tannlegens evne til å utnytte komposittens egenskaper og slik lage en best mulig fylling.

Hva er et innlegg?

Et innlegg er en tannrestaurering som kan brukes som et alternativ til tannfargede fyllinger i plast. Det benyttes til å reparere tenner som er frakturert eller skadet av et hull.


Fremstilling av et innlegg

Ofte lages innlegg i tenner som har store fyllinger fra før (fig. I). Først må den gamle fyllingen fjernes og tannen slipes til (fig. II). Det tas så et avtrykk før tannen dekkes med et midlertidig fyllingsmateriale. Avtrykket sendes deretter til en tanntekniker som er den som lager selve innlegget. Etter 1-2 uker er innlegget ferdig og kan sementeres på plass (fig. III og IV).

Innlegg illustrasjon 1 w170   Innlegg illustrasjon 2 w170   Innlegg illustrasjon 3 w170   Innlegg illustrasjon 4 w170
figur I   figur II   figur III   figur IV


Hele prosessen er tidkrevende og teknisk vanskelig både for tannlegen og tannteknikeren. Det er derfor prisen for et innlegg er høyere enn for en vanlig fylling..


Hva er innlegget laget av?

Det finnes forskjellige typer innlegg som har ulike egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er 1) gullinnlegg og 2) keramisk innlegg (porselensinnlegg). Fordelen med gullinnlegg er at de ikke kan knekke. Den største ulempen er at de er gullfargede. Det er derfor mange heller velger keramiske innlegg. Disse er også svært sterke og har en overlegen estetikk.

Både gullinnlegg og keramiske innlegg lages normalt av en tanntekniker og fremstillingen krever minimum to tannlegebesøk.

De senere år er det imidlertid kommet metoder der tannlegen kan fremstille en form for porselensinnlegg selv. Det er da mulig å få behandlingen utført i løpet av ett besøk.


Hvor lenge varer et innlegg?

Det er meningen at et innlegg skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til et innlegg:

  • Brudd av porselen: Et innlegg blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av innlegget knekker. Dersom innleggets funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage et nytt innlegg.
  • Karies: Det kan ikke bli hull i selve innlegget. Derimot kan det bli hull i overgangen mellom innlegget og tannen. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å lage et nytt innlegg.
  • Tannsmerter/ rotfylling: En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etter hvert få redusert blodomløp i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er blitt behandlet med innlegg. For å rotfylle en tann med innlegg, må man lage en åpning gjennom innlegget og inn til nerven. Dette vil oftest svekke innlegget i en slik grad at det ikke kan brukes videre. Det kan derfor være nødvendig å lage en krone på tannen etter at rotfyllingen er ferdig.

 
For å ta best mulig vare på innlegget bør man:

 1.

Børste tennene grundig to ganger per dag. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten ca. hver 3. måned eller når busten spriker.

Dental Web illustrasjon tannborste w200

 2.

Gjøre rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.

Dental Web illustrasjon tanntrad w200

 3.

Unngå småspising mellom måltidene og reduser mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i overgangen mellom innlegget og tannen. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig for forebygging av karies.

Dental Web illustrasjon fluor w200

Priseksempler

Utdrag av takster:

Konsultasjon/Undersøkelse, recall pasient. kr.  1200,-
Inneholder: Undersøkelse, 2 BW røntgen, tannstensrens og hygienetillegg.    
     
Konsultasjon/Status, ny pasient. kr.  900,- 
Inneholder: Omfattende undersøkelse, 2 BW røntgen, helkjeverøntgen (OPG) og hygienetillegg.    
     
Hygienetillegg/engangsutstyr etc. pr seanse. kr.  140,- 
     
Digitale røntgen-bilder pr.stk. kr.  120,- 
     
OPG Digitalt kjeverøntgen. kr.  590,- 
     
Tannfarget fylling 1 flate. kr.  510 - 950,- 
     
Tannfarget fylling 3 flater. kr.  1390 - 1940,- 
     
Helkeramisk krone, inkl. utgift til norsk tanntekniker.
kr.  6 500,-
     
Trekking av tann, ukomplisert. kr.  890,- 
     
Bedøvelse, vanlig. kr.  160,-
     
Bedøvelse, the wand (computer styrt). kr.  240,-
     
Tannbleking 2 kjever inkl. skinner og blekegele. kr.  3 900,-

Google Maps1

Hvor Vi Holder Til

Vår klinikk ligger i begynnelsen av Hjellevannet, ikke langt fra Hjellebrygga hvor kanalbåtene seiler opp til idylliske Telemarkskanalen...
Hjellen 9 Tannklinikk Nedre Hjellegate 9
3724 Skien
Tlf.: 35 52 30 39